Z. Zvolenská nemusí výboru predložiť správu o prehratej arbitráži

29.05.2013 Bratislava

Bratislava 28. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) nemusí parlamentnému zdravotníckemu výboru predložiť správu o výsledkoch arbitráže vo veci zákazu zisku medzi vlastníkom zdravotnej poisťovne Union a Slovenskou republikou. Rovnako nemusí prísť pred výbor so správou o príprave vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Výbor dnes totiž neprijal uznesenie, ktorým by ju k predloženiu správ zaviazal.

Správy žiadal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Chce poznať výsledok spomínanej arbitráže a jej dopady na zdravotníctvo, a tiež riziká možných prehratých súdnych sporov v prípade vytvorenia unitárneho systému. Za správy hlasovala opozícia, vládni poslanci sa na hlasovaní výboru zdržali.

Novotný sa nevzdáva, chce ísť na poslanecký prieskum na ministerstvo zdravotníctva. "Pokúsim sa zozbierať podpisy pre zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorom sa pokúsim o schválenie poslaneckého prieskumu na ministerstve zdravotníctva. Tam by som sa chcel zaujímať o to, aké dôsledky bude mať na zdravotníctvo prehratá arbitráž a hlavne, ako sa rezort zdravotníctva po zavedení jednej zdravotnej poisťovne chystá na možné riziká súdnych sporov," avizoval Novotný.

Výbor žiadosti opozičného poslanca nevyhovel preto, že Smer-SD sa pri hlasovaní zdržal. "Bol to nezmyselný návrh," vysvetlil postoj sociálnych demokratov šéf výboru Richard Raši (Smer-SD). Pripomenul, že otázku arbitráže má na starosti ministerstvo financií, preto by sa mal Novotný obrátiť na tento rezort a nie na ministerstvo zdravotníctva. Pokiaľ ide o správu o príprave unitárneho systému, Raši upozornil, že ministerka Zvolenská o tom pravidelne informuje. Novotného návrhy vníma Raši ako "politickú hru v SDKÚ, ktorá sa pohybuje na hranici zvoliteľnosti". Nazdáva sa, že ani Novotnému nešlo o vec, ale o politiku.
 

Vyberte región